Ze duiken steeds vaker op in zowel particuliere woningen als in bedrijven: het fenomeen lichtkoepel, ook wel bekend als glasraam of dakkoepel. Lichtkoepels zijn speciale lichtdoorlatende ramen, gemaakt van kunststof of glas, die in het plafond of dak van een woning, garage, winkel of kantoorpand aangebracht kunnen worden. Het gebruik van een lichtkoepel heeft een aardige reeks pluspunten. Welke plussen zijn dit? En welke soorten zijn er als je op zoek gaat naar glasramen of een stijlvolle lichtkoepel?
De kamer onder de lichtkoepel lijkt ruimer
Een van de belangrijkste functies van lichtkoepels of glasramen is het doorlaten van licht. Daglicht zorgt ervoor dat de ruimte onder het glasraam of de dakkoepel ruimer oogt. De meest heldere lichtkoepels hebben een lichtopbrengst van zo’n 85 procent en zorgen daarmee voor een lichter, sfeervoller en visueel groter interieur.
Een prettig bijkomend voordeel van veel daglicht is natuurlijk ook het feit dat de verlichting minder vaak aangezet hoeft te worden. Op die manier bespaar je tegelijk op de energierekening.
Een warmere kamer
Lichtkoepels, of ze nu van glas of kunststofglas zijn gemaakt, zijn prima geïsoleerd. Ze houden de warmte in de ruimte eronder goed vast. Sterker nog: doordat er via de lichtkoepel zonlicht binnenvalt, zijn de koepels en glasramen ook ideaal om wat gratis extra warmte in huis te halen. De extra warmte van het zonlicht dat naar binnen valt, is natuurlijk gunstig voor de stookkosten. En daarbij is daklicht natuurlijk lekker en gezond. En je humeur knapt er ook van op!
De lichtkoepel als doorgang naar het dak
Een echte pre van lichtkoepels die groot genoeg zijn en opengezet kunnen worden, is dat deze je toegang tot het dak kunne verschaffen. Wil je het dak op om bijvoorbeeld de dakbedekking te inspecteren of de dakgoten te reinigen, dan kun je daarvoor een glasraam of lichtkoepel gebruiken.
Handmatige of elektrische bediening
Er zijn lichtkoepels die je handmatig kunt bedienen, maar ook elektrisch bedienbare varianten. Ook hier kun je het voor jezelf dus zo moeilijk of gemakkelijk maken als je zelf wilt.
Soorten lichtkoepels: welke mogelijkheden zijn er?
Qua vormen zijn er allerlei soorten lichtkoepels en glasramen. Van rond en vierkant, tot bolvormig en rechthoekig. Maar ook qua materiaal is er keuze genoeg. Een populaire materiaalsoort is de polycarbonaat lichtkoepel. Deze kunststof dakkoepels zijn namelijk wel 200 tot 250 keer zo sterk als glas. Zoek je een robuuste lichtkoepel die niet te slopen is? Dan is dit een goede optie.
Verder kun je ook gaan voor plexiglas koepels, ofwel en acrylaatkoepel. Deze koepels zijn een factor tien tot vijftien sterker dan glas. Een groot pluspunt daarbij is dat plexiglas relatief voordelig is. Je kunt hierbij, zoals bij alle soorten lichtkoepels, kiezen voor twee soorten plexiglas: opaal of transparant. Opaal plexiglas laat minder zonlicht door en is niet doorzichtig, terwijl transparant acrylaat meer zonlicht doorlaat en doorzichtig is.
Ten slotte is de glazen koepel nog en optie. Een glaskoepel is relatief duur en daarom niet de meest gekozen mogelijkheid. Wat glasramen van écht glas wel erg aantrekkelijk maakt, is dat deze er stijlvol, natuurlijk en elegant uitzien.
Geef een reactie