Het bezitten van een mooie wijncollectie is ergens waar je trots op mag zijn. Je hebt waarschijnlijk al jarenlang veel geld en moeite besteed om allemaal verschillende dure wijntjes te verzamelen en deze in de wijnkast gestopt. Een van de privileges waarvan vele wijnverzamelaars kunnen genieten, is het serveren van een luxe wijn uit je collectie aan je gasten bij een speciale gebeurtenis. Het is dan wel belangrijk dat je weet hoe je een wijn correct serveert om goed te doen aan je dure wijn. Zo kan je het meeste halen uit je wijn. Het zou zonde zijn om een wijn te verwijderen uit je collectie en deze onjuist aan je gasten te presenteren.
Serveer de wijn op de juiste temperatuur
Niet alleen als je een wijn wilt bewaren is het belangrijk rekening te houden met de temperatuur, maar ook als je deze wijn wilt serveren. Het is zelfs ingewikkelder de wijn op de juiste temperatuur te serveren dan het te bewaren. Als je de wijn bewaard kan je deze simpelweg in de wijn klimaatkast plaatsen en de kast doet de rest, terwijl je actief moeite moet doen om de wijn naar de juiste temperatuur te halen als je deze wilt serveren. Elke wijn is op zijn best geserveerd op een andere temperatuur. Zo is rode wijn op zijn best iets onder kamertemperatuur, en witte wijn op een nog lagere temperatuur.
Laat de wijn luchten
Dit punt spreekt redelijk voor zich. Je moet niet zomaar de wijn uit de kast pakken en het in de glazen gieten. Zet de wijn al een tijdje voordat je van plan bent het te serveren open om te luchten. Zo heeft de wijn tijd om aan te passen aan de omgeving en de temperatuur. Op deze manier zal de smaak veel beter zijn. Je ziet daarom ook altijd bij elke professionele wijnproeverijen dat de wijnen op tafel voor de neus van de gasten wordt opengemaakt en ze samen wachten tot de wijn klaar is om gedronken te worden. Of je de wijn nou in de keuken wilt laten luchten of op tafel voor iedereen is natuurlijk een persoonlijke keuze.
Wijnglazen
Zorg ervoor dat je mooie en gepaste wijnglazen ter beschikking hebt. Je wilt niet je wijn serveren in theekopjes of plastic bekers. Dit is disrespectvol naar de wijn en naar je gasten. Daarnaast is het zaak dat je de porties goed inschat. Vul de glazen niet tot het randje, maar hou de vuistregel aan van een derde van de volume van het glas. Dit kan soms wat ingewikkeld zijn om in te schatten met glazen die een oneven vorm hebben. Het is dan beter om te weinig in te schenken, dan te veel. De gasten kunnen namelijk altijd vragen voor meer, maar een glas met teveel wijn zal verspild raken.
Geef een reactie