Stookkosten zijn actueler dan ooit tevoren. Niet eerder kregen we in korte tijd met zulke excessieve prijsstijgingen te maken in ons land op gas en licht. Het laat zich niet raden dat vele huishoudens zich beraden op hoe zij zo zuinig mogelijk gebruik kunnen maken van energie.
Wat kun je doen als huishouden om kosten te besparen? Besparen op energiekosten betekent soms investeren in iets nieuws, denk aan de investering in zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas en de aanschaf van een warmtepomp (al zijn de meningen daar soms nog over verdeeld). Dit zijn uiteraard grote investeringen en niet ieder huishouden heeft duizenden euro’s paraat liggen om te investeren in verduurzaming. Wat kun je op kleine schaal doen om je energieverbruik in te dammen?
Elektrisch verwarmen of op gas?
Verreweg de meeste huishoudens verwarmen hun woning vooralsnog op gas. Ook al is de (hybride)warmtepomp in opkomst, nog steeds is de CV ketel het meest gangbaar. Naast de CV installatie zijn er daarbij ook nog eens huishoudens die stoken via een gaskachel (vaak in oudere stadswoningen). Voor deze groep bewoners is het nog maar de vraag wat voordeliger is: stoken via de gaskachel of een elektrische radiator?
Begin 2022 zocht het consumentenprogramma Kassa uit hoe dat zit; wat is voordeliger verwarmen, op gas of elektriciteit. Wat bleek? Ondanks de hoge gasprijzen is stoken op gas toch nog voordeliger in verhouding tot stoken middels een elektrische radiator – dat wil zeggen: bij grote ruimtes.
Verbruik
Gaskachels en elektrische kachels bieden beiden een specifieke capaciteit aan kubieke meters. Gaskachels worden dermate heet (ook de ombouw) dat zij met gemak een woonkamer kunnen verwarmen bij voldoende capaciteit. Om dezelfde warmteafgifte te bereiken via een elektrische kachel, wordt er dermate veel elektriciteit verbruikt dat het verbruik in omgerekend in een geldbedrag hoger komt te liggen bij elektriciteit dan bij gas (begin 2022, bron: Kassa).
Wanneer kies je dan wél voor een elektrische radiator?
Gaskachels zijn eigenlijk uit de tijd en zullen toekomstig ook geen lang leven meer beschoren zijn aangezien de energietransitie is ingezet en binnen enkele decennia Nederland van het gas af moet. Toch is dit niet de reden om dan maar voor een elektrische radiator te kiezen, integendeel, op diverse plekken in huis biedt hij gewoon uitkomst en is hij hartstikke handig.
Denk hierbij aan kleinere ruimten, zoals:
- De gang
- Badkamer
- Schuur
- Bij kamer
Plekken waar je maar zo nu en dan wat langer bent hoef je natuurlijk niet mee te verwarmen met de centrale verwarming. Het is zonde om plekken dag in dag uit te verwarmen waar je soms maar een half uur verblijft per dag. In die gevallen is een elektrische radiator een voordelige oplossing; hij staat immers niet in verbinding met de centrale verwarming en is kortdurig in te schakelen. De elektrische radiator is ook nog eens aan de muur te bevestigen, dus vormt ook visueel een aantrekkelijke oplossing!
Geef een reactie