Wanneer je het met iemand hebt over kweektenten kun je wachten op de grapvraag:” oh, ga je wiet kweken dan?” Ten eerste, zou je wiet gaan kweken, hang je dat niet aan de grote klok en ten tweede, kan je in een kweektent alles kweken wat je wilt. Wat dacht je van je eigen biologische groenten en kruiden, of zeldzame tropische planten?
Wat is een kweektent?
Kweektenten zijn erop ontwikkeld om binnenshuis te gebruiken, voor de zogenaamde micro growing teelt. Het is geen veredeld tuinkastje dat je in weer en wind buiten kunt laten staan. Eigenlijk kun je een kweektent nog het best vergelijken met een stoffen kledingkast. Het grootste verschil zit hem in de mate van afsluitbaarheid van de tent.
Daar waar een garderobekast aan alle kanten lucht doorlaat, zijn stoffen kweekkasten hermetisch gesloten. Beluchting gaat via regelbare in- en uitlaten. Zo krijg je geen plantengeur en ongewenst vocht in het vertrek. Afhankelijk van het formaat en de uitvoering zijn de frames van kweektenten uitgevoerd in metaal of kunststof.
De kleinste kweektenten beginnen met een oppervlakte van 60 x 60 cm. De grotere kasten kunnen oplopen tot meerdere vierkante meters, waarvan sommige modellen aan elkaar te koppelen zijn. Om het gewicht van krachtige ledlampen of een ventilator te kunnen dragen, zijn de grotere typen veelal voorzien van extra draagbalken in het bovengedeelte. De tentdoek is van nylon of canvas, met aan de binnenzijde een reflecterende laag.
Soorten kweektenten
Als je erover denkt indoor met een kweektent aan de slag te gaan, zal het je verbazen hoeveel verschillende materialen er op dat gebied allemaal voorhanden zijn. En niet alleen allerhande vormen en formaten kweektenten, ook de diversiteit aan hulpstukken, accessoires en voedingsbodems is ongekend. Laten we eens kijken op kwekenmetled.nl. Een aanbieder waar je alles vindt op het gebied van micro growing. Gorilla kweektenten van canvas, met frames die tot 135 kg aan gewicht kunnen dragen, Homebox Ambient tenten voor als de kweekruimte volledig luchtdicht moet zijn en Mars Hydro tentkasten die speciaal ontwikkeld zijn voor groenten en kruiden.
In tegenstelling tot hard geschaalde kweekkasten wordt de kweektent meestal leeg aangeboden. Dus zonder lampen en klimaatregeling. Het voordeel hiervan is dat je niet afhankelijk bent van wat de leverancier je aanbiedt. Wanneer dat niet aan de orde is, omdat je je dagelijkse groenten en kruiden wilt gaan kweken, kun je prima volstaan met een complete kweektent.
Ps: lees hier alles over een tuinkleed.
Geef een reactie